Resepi Biskut Coklat Chips



Bahan-bahan A:

1 Cawan Buttercup (Saya guna mentega)

3/4 Cawan Gula Perang

1 Biji Telur

1 sk Esen Vanilla


Bahan-bahan B:

2 Cawan Tepung Gandum

1 sk Soda Bikarbonat
(Satukan Tepung dengan Soda Bikarbonat ayak sebelumnya)

1 Cawan Cawan Coklat

1/2 Cawan Coklat Nasi

Cara-Cara Membuatnya:

1. Satukan kesemua bahan A dalam bekas dan pukul sebati.

2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak dan gaul sebati (adunan ini sememangnya lembik jangan ditambah tepung kemudian biskut menjadi keras. Gunakan adunan terlalu lembik bubuh 1 atau 2 sudu tepung)

3. Masukkan coklat chips dan coklat beras dan gaul sebati.

4. Sediakan loyang bentukkan adunan menjadi bulat lalu tekap mengunakan sudu atau garfu. Ikut citarasa masing2. Jarakkan adunan agar bila biskut masak tidak melekat diantara satu dengan yang lain.

5. Bakar selam 15 minit - 20 minit dalam suhu 170C guna api atas dan bawah.

6. Selepas masak keluarkan dulang dari ketuhar sejukkan. Selalunya biskut akan kelihatan lebik kompilasi masih panas. Jadi kita buat biskut sejuk dulu baru kita keluarkan dari dulang.

Di sini Puan Qween buat 2 biskut 1 biskut tu nampak macam pucat sikit & biskut kedua ni nampak coklatnya pekat. Biskut kedua ni Puan Qween tambahkan serbuk koko 2 sudu besar.
 Taraaa ... 🤗🤗🤗..Selamat mencuba..yang nak kongsi resepi ni silakan kongsi tak ada masalah kita sama2 kongsi resepi ye..☺☺

Ulasan